Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Waarom verkeert de wereld in crisis?

100 jaar zonder de Khilafah, wat heeft dit ons als moslims gebracht?

Op 3 maart is het exact 100 jaar geleden dat de Islamitische staat Al Khilafah gevallen is met de val van de Ottomaanse Khilafah. Sindsdien zijn de moslims opgedeeld in meer dan 50 verschillende staten en worden de moslimlanden niet meer geregeerd door de volledige wetgeving van Islam.

Na 100 jaar zonder deze staat die oorspronkelijk is opgericht door de Profeet صلى الله عليه وسلم dienen we onszelf als moslims de vraag te stellen: wat hebben deze 100 jaar zonder de aanwezigheid van de Khilafah ons en de wereld gebracht? Wat heeft de wereld verloren met haar afwezigheid?

Als we reflecteren over de afgelopen 100 jaar hoeven we niet lang na te denken om de conclusie te trekken dat de afwezigheid van de Khilafah ons enkel achteruitgang heeft gebracht. Onze landen zijn verdeeld in nationalistische staten, de wetgeving is niet meer gebaseerd op Islam en onze landen worden geteisterd door onderdrukking, oorlogen en armoede. De recente oorlog in Gaza heeft nog duidelijker onze treurige situatie doen laten zien, namelijk dat we met 2 miljard moslims niet eens in staat blijken te zijn om onze broeders en zusters in Gaza te voorzien van een slokje water, laat staan bevrijden van de genocide.

Het zijn deze momenten dat we als Oemma van Islam weer opnieuw moeten nadenken over wat de weg vooruit is. Sommigen van ons hebben voor lange tijd gerekend op de westerse overheden, maar in hoeverre kunnen we verwachten dat zij onze belangen gaan behartigen?

Kunnen we als moslims wat verwachten van de Nederlandse overheid?

We hebben de afgelopen jaren in Nederland gezien dat er duidelijk een anti-islambeleid door de overheid is gevoerd om de moslims te laten assimileren in de dominante cultuur. Het spreken van de Nederlandse taal en het hebben van een goede opleiding is niet genoeg geweest om geaccepteerd te worden. Daarentegen probeert de overheid haar waarden op te dringen aan de moslims en willen ze dat zij de westerse liberale en democratische waarden verinnerlijken. Degenen die dit niet doen worden gezien als radicaal en problematisch.

Nederland is al sinds het begin van de Joodse bezettingsstaat een steun voor hen geweest. Zoals sommige onderzoekers hebben gesteld is Nederland van oudsher pro-Israël en het wordt zelfs als één van de meest pro-Israëlische landen van Europa gezien[1]. Nederland heeft zelfs voor een stemming over de VN-resolutie over een humanitair staakt-het-vuren zich onthouden omdat Israël volgens hen het recht moet hebben om zich te verdedigen tegen terrorisme.

De Nederlandse overheid heeft in feite met de onthouding van de stemming de genocide in Gaza goedgekeurd. De lafhartige Zionistische bezettingsstaat heeft constant bombardementen gericht uitgevoerd op ziekenhuizen, scholen, moskeeën, kerken en andere civiele doelen. Het gevolg hiervan is dat duizenden mensen waaronder kinderen, ouderen en vrouwen zijn komen te overlijden.

De Nederlandse overheid verbergt zich altijd achter het schijnargument van complexiteit als het gaat om de wreedheden van de Zionistische bezettingsstaat. In feite steunt Nederland nog steeds onvoorwaardelijk de militaire afslachting door de Zionistische bezettingsstaat aangezien de overheid ook wapens levert aan de Zionistische staat. Ook heeft Nederland steun gegeven bij bombardementen op Jemen.

Kunnen we als moslims wat verwachten van de westerse grootmachten?

De Westerse grootmachten hebben voor lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de verdeling en verzwakking van de moslim Oemma. Het is nog niet zo lang geleden toen zij grote delen van de moslimwereld hebben gekoloniseerd en met veel geweld onze landen hebben bezet en uitgebuit. Ze hebben samengewerkt om de Ottomaanse Khilafah ten val te brengen en in 1916 hebben ze het Sykes-Picot verdrag opgesteld samen met onder andere het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om onze landen op te delen met nieuwe grenzen na de val van de Ottomaanse Khilafah.

De oprichting en het voortbestaan van Israël is ook altijd een Westers project geweest. Met de Balfour-verklaring in 1917 had het Verenigd Koninkrijk al steun toegezegd voor het tot stand brengen van de Zionistische bezettingsstaat en in 1948 is dit daadwerkelijk gerealiseerd. De huidige president van de VS Joe Biden zei in een speech op 5 juni 1986 dat als Israël niet zou bestaan dat de Verenigde Staten een Israël zouden moeten creëren om haar belangen in de regio te waarborgen.

Israël ligt op een strategisch belangrijke plaats voor de VS en Europa. De regio is nog altijd een belangrijke handelsroute. Denk maar aan het Suezkanaal dat de Rode Zee verbindt met de Middellandse Zee. Twaalf percent van de wereldhandel passeert door dat ene kanaal. De regio is daarnaast ook van belang omdat hij meer dan de helft van de wereldwijde olie- en gasreserves herbergt. Sinds de 19de eeuw zijn deze brandstoffen een belangrijke bron van rijkdom in de kapitalistische wereldeconomie. Een ander belangrijk groot strategisch belang is dat de Zionistische bezettingsstaat ervoor moet zorgen dat de moslims in het Midden-Oosten verdeeld blijven zodat een nieuwe eenheid onder de Islamitische Khilafah Staat voorkomen wordt.

De hypocrisie van westerse regeringen (en de westerse politieke elite als geheel) heeft het zogenaamde “regelgebaseerde wereldorde” waarvan zij beweren dat ze het leiden, tot het punt van geen terugkeer gebracht. De volledige steun van het Westen voor de genocidale gewelddadigheid van Israël in Gaza heeft echt de dubbele standaarden van het Westen blootgelegd met betrekking tot mensenrechten en internationaal recht. Dit alles laat zien dat we als moslims niets van de Westerse overheden hoeven te verwachten.

Kunnen we als moslims wat verwachten van de Verenigde Naties?

De Algemene Vergadering van de VN omvat vertegenwoordigers van alle 193 lidstaten, maar de resoluties ervan zijn niet juridisch bindend. De Veiligheidsraad is een groep van 15 leden binnen de VN die belast is met het handhaven van de internationale vrede, en de resoluties ervan zijn juridisch bindend. De bevoegdheden van de raad omvatten de mogelijkheid om VN-leden te verzoeken entiteiten of individuen te sanctioneren en om “militaire actie tegen een agressor te ondernemen.”

De vijf permanente leden van de raad – de VS, het VK, Rusland, China en Frankrijk – hebben ook de macht om elke resolutie met een veto te blokkeren, wat beperkt wat de raad kan doen om conflicten te beëindigen die een permanent lid of een bondgenoot van een permanent lid betreffen, zoals in het geval van de oorlog tussen Israël en Hamas of de Russische invasie van Oekraïne.

De Verenigde Staten heeft meer resoluties die kritisch zijn over Israël tegengehouden dan enig ander lid van de raad – 45 keer tot 18 december 2023, volgens een analyse van Blue Marble. De Verenigde Staten heeft in totaal 89 resoluties in de Veiligheidsraad tegengehouden sinds 1945, wat betekent dat iets meer dan de helft van zijn vetorechten is gebruikt voor resoluties die kritisch zijn over Israël. Van de tegengehouden resoluties hadden 33 betrekking op de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied of de behandeling van het Palestijnse volk door het land.

Deze informatie alleen al is voldoende om te begrijpen dat moslims niets van deze organisatie hoeven te verwachten en zij slechts een tool zijn in de handen van de koloniale machten.

Kunnen we als moslims wat verwachten van het Internationaal Strafhof in Den Haag?

Het Internationaal Gerechtshof heeft vrijdag 12 januari 2024 in een verklaring aangekondigd dat het de openbare hoorzittingen heeft afgesloten met betrekking tot het proces tegen “Israël”, op beschuldiging van het plegen van genocide in de Gazastrook. Dit was gebaseerd op een rechtszaak aangespannen door de staat Zuid-Afrika, en ondersteund door tientallen landen.

Dit terwijl de gruwelijke misdaden die door de entiteit van de Zionisten in Gaza zijn gepleegd geen rechtbank nodig hebben om ze als genocide te bestempelen. Het enorme aantal martelaarschappen en verwondingen, het verschroeien van de aarde en de vernietiging van huizen, het uithongeren en belegeren van de gehele bevolking in Gaza (wat nog steeds openlijk door gaat), zijn allemaal genoeg om de entiteit als crimineel te veroordelen en zijn wreedheid te verwerpen. In acht nemende dat de resultaten van deze rechtbank, en inderdaad van alle internationale instellingen, onbetrouwbaar zijn in het herstellen van een recht of het afschrikken van een onrechtvaardige daad. De rechtbank heeft geen mechanisme om zijn beslissingen uit te voeren, die lang op zich laten wachten, terwijl er voortdurend bloed wordt vergoten.

Ondanks dit alles heeft de criminaliteit en wreedheid van de Zionistische entiteit de mensen (zowel moslims als niet- moslims) ertoe gebracht deze te verwerpen, met massale demonstraties. Zo onthult de Zionistische entiteit zijn waarheid aan de wereld.

Hulp wordt gezocht bij het Internationaal Gerechtshof, zoals in Nederland ook vaak wordt gedaan door aan te kloppen bij allerlei nationale en internationale instanties, zoals de overheid en de Verenigde Naties. Maar, het juiste rechtsmiddel ligt niet in internationale processen. Er is sprake van een overvloed aan historisch bewijs dat deze instanties ons niet gaan helpen.

Wat is er overgebleven van ideeën zoals mensenrechten, vrouwenrechten en menselijke waardigheid die door de Westerse overheden werden gepromoot?

De gebeurtenissen in Gaza hebben de hypocrisie van de Westerse overheden blootgesteld. Indien zij daadwerkelijk om mensenrechten zouden geven dan zouden ze de genocide proberen tot een halt te roepen en indien zij daadwerkelijk in vrouwenrechten zouden geloven dan zouden ze de vrouwen van Gaza proberen te redden en als zij daadwerkelijk in menselijke waardigheid zouden geloven dan zouden ze niet pal achter de Zionistische bezettingsstaat staan en haar onvoorwaardelijk steunen met geld en wapens en voor haar opkomen.

Deze zogenaamde rechten gelden alleen voor henzelf en zijn voor hun eigen politieke en strategische belangen. Het medelijden en spijt die ze in het verleden hebben geuit met betrekking tot kolonisatie en genocides zijn allemaal een masker die het werkelijke gezicht van deze koloniale machten verhult. Ze hebben decennia lang moord en verderf gezaaid en hun hegemonie met geweld aan de wereld opgelegd.

Gaza heeft voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat de Westerse overheden met hun ideologie falen om een rechtvaardige en vreedzame wereld te realiseren.

Het moet dus voor iedere moslim duidelijk zijn dat de politieke oplossingen die de Westerse overheden biedt de moslims nooit zal helpen, maar dat zij altijd enkel en alleen haar eigen belang zal gaan dienen en dit belang is niet in het voordeel van Islam en de moslims, maar het is zelfs een oorlog tegen Islam, de moslims en hun waarden.

Wat is het alternatief?

Zowel moslims als niet-moslims realiseren zich steeds meer dat het westen niet de juiste oplossing heeft om een betere wereld te realiseren, maar de vraag die dan door velen gesteld wordt is: wat is het alternatief? Welke ideologie kan de wereld redden van deze duistere situatie?

Het antwoord hierop is Islam. Islam is de enige ideologie die in staat is om de wereld uit haar crisis te helpen en een betere wereld voor moslims en niet-moslims te realiseren. Wil je meer hierover weten? Lees dan verder op de volgende pagina.


[1] https://npo.nl/npo3/brandpuntplus/israel-nederland-besties